custom residential

northeastside residence | bozeman, montana

Monday, January 16th, 2012

An interest in contemporary design, infill, energy efficient construction, sustainability and small footprint living provided the framework for the design of this 1,650 s.f. residence in Bozeman’s North East neighborhood. This home won a 2010 Montana AIA Honor Award and a 2010 City of Bozeman Beautification Award.

This residence was also featured in Dwell. Click here to read the article. 

big hole river ranch & guest cabin

Wednesday, October 12th, 2011

The transformation of this home on the Big Hole River near Dillon Montana began with a vision to create a place that would provide a comfortable ‘western’ yet sophisticated setting for the owners’ large family to gather and enjoy its beautiful and relaxing setting. The existing ranch home was completely renovated inside and out with two new additions bringing the total area to 4,800 square feet. New patios and screened porches open the living spaces to the surrounding landscape while vast windows capture views of surrounding mountains and river valley.

A small guest cabin was also constructed to expand the ranch compound and provide accommodations for up to 20 people in both buildings. The stone cabin captures a uniquely rustic experience with its western finishes and reclaimed wood siding and beams. Large stone fireplaces and custom blacksmith work complement the mix of highly finished and rustic details to create a place that will be enjoyed by the entire family and guests.

 

 

apple 8 infill | bozeman, montana

Sunday, June 21st, 2009

A809A808A807A803A805A802A804A801A8063082

Known as the ‘Apple Tree House’ for the distinct apple tree in the front lawn preserved throughout planning, design and construction, this small footprint structure (1200 SF) catches the eye of passersby through its brilliant presence on the street.  As a result of a subdivided lot from an underutilized lot, Apple 8 takes advantage of the unique opportunity to rise above the neighboring rear yards to both capture views and the solar window while offering an important and welcomed infill frontage along the Peach streetscape.  Programmatically, the house is two levels with a compact and flexible garage on the ground floor and flexible living spaces on the upper levels.  Three exterior decks act as solar shades for areas below, contributing to a passive cooling effect from the thermal mass of the concrete ground floor slab.  A unique award-winning counterbalanced steel stair offers access to a third floor loft while maintaining efficient circulation below.

two dog ranch | whitehall, montana

Saturday, June 20th, 2009

FC01FC03FC08FC04FC05FC06FC07FC10FC11FC09

Just South of Whitehall lies Two Dog Ranch. This project is representative of creative use of found objects. In addition to the owner’s undertakings to increase drainage and convert the irrigation system to a traditional, more efficient center pivot design, structures were moved, renovated, and modified with minimal new construction to facilitate a comprehensive master plan for the ranch in the spirit of an ongoing sustainable stewardship.

candy lane residence | bozeman, mt

Saturday, June 20th, 2009

This contemporary custom residence, located south of Bozeman, includes a blend of indoor and outdoor living spaces. A finished room over the garage provides flexibility for a home office or guest room. This residence was recognized by the Montana Contractors Association Concrete Division for New and Innovative construction.

top notch residence | glen, montana

Friday, June 19th, 2009

montana modern prefab cabin | tom miner basin, montana

Wednesday, June 17th, 2009

MRZ01MRZ02MRZ03MRZ05MRZ06MRZ07MRZ08MRZ09MRZ11MRZ04

At 8600 feet elevation, essentially the rooftop of Paradise Valley, a small ‘folded tent’ form nestles into a natural clearing.  This 800 square foot prefabricated cabin on stilts, consists of two predominate programmatic volumes.  One, a sleeping core, provides an external stair for access to a rooftop deck for sleeping under the stars. The larger volume acts as a wet unit and gathering space with overflow through three 12’ sliding patio doors opening onto a large deck for varying family occupancies and views in three directions down to the valley floor below.  The enclosed breezeway between the two larger volumes acts as a ‘dogtrot’ for passive cooling, and allows for a view through the building to a rock outcropping known as the ‘dog’s tooth’ across the valley. The building acts as an armadillo shell in the off season as all openings are equipped with rolling shutters, pivoting gates, or sliding doors to protect it from the elements and curious wildlife.

sod roof house alterations | bozeman, montana

Monday, June 15th, 2009

counter-balanced steel stair | bozeman, mt

Monday, June 15th, 2009

Stair

In 2009, Intrinsik Architecture, Inc. won an American Institute of Architects (AIA) Small Projects Award for the Counterbalanced Steel Stair at the Apple 8 Guesthouse in Bozeman Montana. Access to a third level loft required double usage of floor space at its second level landing: stairs up and hallway through to a master bedroom suite.  This overlap in programming inspired a counterbalanced stair which could be manually pulled down or pushed up as required with a minimum of physical effort.  A pre-manufactured aluminum stair was adapted to this function with the use of innovative steel detailing, including a 2.25” O.D. adjustable torsion bar running the length of the stair; an idea originating from an automotive industrial design, and a vertical track utilizing modified rubber skateboard wheels to guide the counterbalance up and down the western wall.

fish creek residence | wyoming

Thursday, May 7th, 2009
Log in